‘Jongens achter het scherm’. De invloed van socio-demografische determinanten van computergebruik bij Brussselse scholieren.

Auteurs

Van Braak, J. & Kavadias, D. (2003). 

 PDF-versie

Abstract

ICT staat symbool voor de kennissamenleving. In alle maatschappelijke domeinen is ICT-gebruik diep doorgedrongen. Zo ook in de leefwereld van de schoolgaande jeugd. Het onderwijs – als geïdealiseerde afspiegeling van de samenleving – houdt rekening met de technologische ontwikkelingen en neemt ICT op als onderdeel van het curriculum. Bovendien vormt ICT een krachtig medium om nieuwe en wenselijke vormen van leren en onderwijzen te ondersteunen. De vraag stelt zich echter of de omgang met nieuwe technologie voor een nieuwe kloof zorgt tussen de verschillende groepen in de samenleving. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat het gebruik van ICT en de houding hiertegenover in sterke mate seksegerelateerd is. Daarbij blijkt een seksespecifieke socialisatie doorheen de opvoeding een rol te spelen. Doorheen de geschiedenis werd het voor meisjes bv. minder belangrijk geacht technische vaardigheden te verwerven. Dit blijft in het heden deels overeind en werkt door op het verwerven van digitale vaardigheden. In dit artikel wordt op zoek gegaan naar de mate waarin socio-demografische variabelen invloed hebben op computergebruik, computercompetentie, computerbezit, e.d.m. Belangrijkste variabelen die hierbij in rekening worden gebracht zijn sekse en sociaal-economische status (SES). De argumenten worden gebaseerd op een bevraging van 518 derdegraadsleerlingen (schooljaar 2001-2002), verspreid over 8 Brusselse Nederlandstalige secundaire scholen en over de verschillende onderwijsvormen.

Referentie

Van Braak, J. & Kavadias, D. (2003). ‘Jongens achter het scherm’. De invloed van sociodemografische determinanten van computergebruik bij Brussselse scholieren. Paper voorgedragen op de 30ste Onderwijsdagen, Congrescentrum Rolduc, Kerkrade, 9 mei 2003.

Taal

Nederlands

 

Publicatievorm

Conference proceeding

Trefwoorden

Attitude, computer, computercompetentie, computerbezit, computerervaring, computerprofiel, curriculum, didactisch medium, digitaal leren, digitale kloof, digitale media, digitale ongelijkheid, digitale vaardigheden, gender, ICT, ICT-gebruik, ICT-houdingen, ICT-profiel, informatica, infrastructuur, kenniseconomie, opleidingsgraad, school, sociaal-economische status, sociale achterstelling, technische vaardigheden