Waar is papa? Over afwezige vaders in de hedendaagse gezinscontext.
Auteurs
Verstraeten, D. (2002).

Abstract
Hoe wordt de veranderde rol van vaders in de literatuur gezien? In een eerste deel tracht de auteur een antwoord te geven, waarbij vooral aandacht uitgaat naar de rol van de afwezige vader. Vooral de psychoanalyse hecht belang aan de afwezige vaderrol. Verstraeten onderscheidt drie types van afwezigheid: fysieke afwezigheid, niet betrokken bij de symbiotische eenheid van moeder en kind en mentale afwezigheid. Wat betreft de eerste twee betekent dit zeker niet dat de afwezigheid afbreuk doet aan het belang van de vader, integendeel. De vader speelt een geheel eigen rol, die niet onbelangrijk is. De mentale afwezigheid van de vader komt steeds minder voor vandaag; In de literatuur worden meestal vier topics behandeld in verband met vaderschap: identiteitsontwikkeling, pedagogische competentie, loyaliteitsband en managementstrategieën. Verstraeten geeft hier een woordje uitleg bij. In een laatste deel geeft de auteur een overzicht van de literatuurstudies en empirische studies die onder haar toezicht werden uitgevoerd door tweedejaarsstudenten gezinswetenschappen. De onderzoeken gaan over de nieuwe vader, de zorgvader, de alleenstaande moeder en gezinnen waarvan de vader lange tijd weg is voor zijn werk. Deze onderwerpen horen thuis in de studies rond vaders en managementstrategieën.
Referentie
Verstraeten, D. (2002). Waar is papa? Over afwezige vaders in de hedendaagse gezinscontext. In H. Van Crombrugge, D. Verstraeten, D. Mortelmans, J. Raphael-Leff, S. Vandewaerde, G. Van Hove, P. Verhaeghe, K. Verschueren, B. Van den Bergh, N. Van Ranst, V. Duindam, F. Deven, J. Peeters & M. Michielsen (Eds.), Vaders in soorten. Vaders in soorten en maten gewikt en gewogen (pp. 157-176).Tielt: Lannoo.
Taal
Nederlands
Publicatievorm
Bijdrage in reader
ISBN
90-209-5047-9
Trefwoorden
Afwezigheid, alleenstaande ouder, angst, autoriteit, emoties, gehechtheidstheorie, identiteitsontwikkeling, managementstrategieën, nieuw samengestelde gezinnen, moeder, opvoeding, pedagogische competentie, psychoanalyse, vader, werk, zorgvaders