Sexting bij LHB-jongeren: Eerste stappen naar een beter begrip

Auteurs

Van Ouytsel, J., Walrave, M., De Marez, L., Vanhaelewyn, B., & Ponnet, K. (2021).

 PDF-versie

Abstract

Sexting is het verzenden van zelfgemaakte seksueel getinte foto’s (naakt of halfnaakt) via het internet en de mobiele telefoon. Aanvankelijk werd elke vorm van sexting als schadelijk gedrag beschouwd. Geleidelijk is het besef gegroeid dat sexting met wederzijdse toestemming en zonder druk niet schadelijk hoeft te zijn, maar juist goed past binnen de normale seksuele en relationele ontwikkeling van jongeren als een vorm van intieme communicatie. Sexting is wel een probleem wanneer een partner druk uitoefent of als de beelden verspreid worden zonder toestemming van de maker. Vooral verspreiding zonder toestemming kan een enorme impact hebben op het slachtoffer en is een digitale vorm van seksueel misbruik.

Net zoals in de schaarse internationale studies vonden we ook in onze studie dat LHB-jongeren in Vlaanderen vaker aan sexting doen dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. In onze steekproef gaf 25% van de LHB-jongeren aan dat ze in de twee maanden voorafgaand aan het onderzoek een sextingfoto hadden verstuurd ten opzichte van 8,7% van de heteroseksuele jongeren. Het was opvallend dat LHB-jongeren (93,8%) vaker dan heteroseksuele jongeren (66,7%) aangaven dat ze onherkenbaar waren in de beelden die ze verstuurden. Hoewel we niet hebben gevraagd naar de redenen om zichzelf te beschermen, is het mogelijk dat LHB-jongeren zich vaker onherkenbaar maken omdat de gevolgen voor hen zwaarder kunnen zijn indien hun beelden uitlekken dan voor heteroseksuele jongeren.

Referentie

Van Ouytsel, J., Walrave, M., De Marez, L., Vanhaelewyn, B., & Ponnet, K. (2021). Sexting bij LHB-jongeren: Eerste stappen naar een beter begrip. Tijdschrift Voor Communicatiewetenschap, 49(4), 352–356.

Taal

Nederlands

 

Publicatievorm

Tijdschriftartikel

ISBN – DOI

https://doi.org/10.5117/TCW2021.4.004.OUYT