Overkwalificatie: hoogopgeleid, hoge verwachtingen? Een kwalitatief onderzoek naar de impact van overkwalificatie op de sociale stresservaringen van jonge hooggeschoolde werknemers

Auteurs

Van Hulle , M & Vanroelen, C. (2016). 

 PDF-versie

Abstract

Overkwalificatie kan volgens de literatuur positief en negatief uitpakken voor het welbevinden van de werknemer. Enerzijds kan het leiden tot betere werkprestaties, positieve toekomstverwachtingen en een grote kans op promoties e.d., anderzijds zien we dat overkwalificatie kan leiden tot ontevredenheid, stress en zelfs depressie. Deze dichotomie wordt in dit onderzoek verklaard met elementen uit de theorie van ‘coping resources’. Aan de hand van 11 interviews met 21-30 jarige hooggekwalificeerde werknemers, werkzaam in verschillende sectoren, concluderen de onderzoekers dat vooral de verbondenheid met de job, het gevoel hebben dat je met iets betekenisvols bezig bent en de ervaren sociale steun van collega’s coping resources zijn die er voor zorgen dat overgekwalificeerde mensen positief tegenover hun werk blijven staan. Zijn deze resources afwezig, dan liggen de genoemde negatieve gevolgen op de loer.

Referentie

Van Hulle , M & Vanroelen, C. (2016). Overkwalificatie: hoogopgeleid, hoge verwachtingen? Een kwalitatief onderzoek naar de impact van overkwalificatie op de sociale stresservaringen van jonge hooggeschoolde werknemers. SOCIOLOGOS, 37(3), pp.

Taal

Nederlands

 

Publicatievorm

Tijdschriftartikel

ISSN

ISSN 2295-8150