Precariteit bij jongeren: de positie van jongvolwassenen op de Brusselse arbeidsmarkt.
Auteurs
Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid. (2013).

Abstract
De auteurs analyseren de werksituatie en socio-economische positie van jongeren tussen 18 en 24 jaar oud in de regio Brussel. Ze onderzoeken op welke manier deze factoren bijdragen tot hun kwetsbare situatie. Kwetsbaarheid verwijst naar de inkomensbron (beroep, werkloosheid, inkomensondersteuning,…) of naar een gebrek aan stabiliteit en atypische werkgelegenheid of een onzeker inkomen.
Wat betreft hun socio-economische positie, merken de auteurs op dat de meeste jongeren tussen 18 en 24 jaar oud inactief zijn (voornamelijk studenten), dat 7,5% op zoek is naar werkgelegenheid en dat 25% betaald werk heeft. Jongeren die tewerkgesteld zijn, hebben de grootste kans om samen te wonen met een partner, en hebben de laagste kans om alleenstaande ouder te zijn (voornamelijk inactieven).
Betreffende hun jobkwaliteit, onderzoeken de auteurs twee factoren: tijdelijke jobs, deeltijdse jobs, en lonen. 45,5% van de werknemers tussen 15 en 24 jaar oud heeft een tijdelijk arbeidscontract. Bijna één derde heeft een deeltijds arbeidscontract. De maandelijkse lonen hangen af van de leeftijd en werksectoren.
Werkloosheid bij jongeren onder de 25 jaar is redelijk hoog (boven de 30%). Bijna de helft van de werkloze jongeren die op zoek zijn naar een job ontvangen een werkloosheidsuitkering. Jongeren met een hoger diploma hebben een grotere kans om een job te vinden, en de kansen om een job te vinden dalen met de leeftijd.
Referentie
Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid. (2013). Precariteit bij jongeren: de positie van jongvolwassenen op de Brusselse arbeidsmarkt. Retrieved from http://www.actiris.be/Portals/36/Documents/NL/Precariteit%20bij%20jongeren.pdf
Taal
Nederlands
Publicatievorm
Onderzoeksrapport
Trefwoorden
Algemene cijfers, arbeidsloopbaan, kansenongelijkheid, werkloosheid