Over het JOP



Het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) is een interuniversitaire en interdisciplinaire samenwerking tussen de Universiteit Gent (Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek), de Vrije Universiteit Brussel (Onderzoeksgroep T.O.R. binnen de Vakgroep Sociologie) en de KU Leuven (Onderzoekslijn Jeugdcriminologie).
Het JOP staat in voor het ontsluiten van enerzijds bestaand jeugdonderzoek (inventarisatie) en anderzijds eigen jeugdonderzoek, waaronder de JOP-monitor (ook bekend als: “de staat van de jeugd”). Op deze manier voedt en evalueert het JOP het huidige jeugd- (en kinderrechten)beleid. Het JOP wordt hiervoor deels gefinancierd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid.
Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek (Universiteit Gent)

Vakgroep Sociaal werk en sociale pedagogiek(UGent)
De Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek maakt deel uit van de Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen van de Universiteit Gent. Het onderzoek van de Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek is gericht op de studie van sociaal werkpraktijken vanuit een verbinding tussen de Engelstalige en sociaal-pedagogische onderzoekstradities in het sociaal werk met een brede pedagogische invalshoek.
Binnen de vakgroep ligt de focus van het JOP-onderzoek vooral op de studie van (het beleid ten aanzien van) jongeren in relatie tot de drie opvoedingsmilieus (gezin, school en vrije tijd) en de formele en informele steun.

Susan Lagaert
Susan.Lagaert@UGent.be
Susan Lagaert is postdoctoraal onderzoeker en coördinator bij het Jeugdonderzoeksplatform. Haar interesses liggen bij de studie en het beleid ten aanzien van vrijetijdsbesteding en vrijetijdsmogelijkheden van jongeren (in kwetsbare situaties).

Lieve Bradt
Lieve.Bradt@UGent.be
Onderzoeksgroep T.O.R (Vakgroep Sociologie, Vrije Universiteit Brussel)

Tempus Omnia Revelat (TOR) is een onderzoeksgroep voor de studie van tijd, cultuur en samenleving en werd in 1982 opgericht, als antwoord op de veranderingen van onze samenleving, door een aantal onderzoekers van het toenmalige centrum voor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel. De onderzoeksgroep vormt een onderdeel van de Vakgroep Sociologie (Faculteit Economische, Sociale en Politieke Wetenschappen) van de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel verricht TOR fundamenteel en toegepast onderzoek rond thema’s als tijdsbesteding en tijdsordening, culturele veranderingen in Vlaanderen, waarden en normen, de leefwereld van jongeren, onderwijs en sociaal-culturele participatie.
De onderzoeksgroep TOR focust binnen het JOP-onderzoek vooral op thema’s als vrijwillig engagement, maatschappelijke attitudes en sociaal-culturele participatie.

Jessy Siongers
jessy.siongers@vub.be
Jessy Siongers is doctor in de sociologie en heeft een masterdiploma in de sociologie en in de culturele studies. Ze is als post-doctoraal onderzoekster verbonden aan de VUB en de UGent. Ze is coördinator van het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie en is co-promotor van het Jeugdonderzoeksplatform. Haar onderzoeksinteresses gaan uit naar sociaal-culturele participatie en kunstenparticipatie bij jongeren en de ontwikkeling van maatschappelijke attitudes en engagement. In dat kader verricht(te) ze onder meer onderzoek naar receptieve en actieve kunstbeoefening, cultuureducatie, vrije tijd en cultuurparticipatie van jongeren in migratie, toegankelijkheid van het deeltijds kunstonderwijs, democratische burgerzin bij jongeren en de invloed van ouders op maatschappelijke attitudes en culturele preferenties van jongeren. Zij is o.a. redactielid van het Tijdschrift voor Jeugd en Kinderrechten, co-voorzitter van de Stichting P&V welke inzet op actief burgerschap en het tegengaan van sociale uitsluiting van jongeren en een van de stichtende leden van het European Network of Observatories in the Field of Arts and Cultural Education (ENO).

Jasper Dhoore
jasper.dhoore@vub.be
Jasper Dhoore behaalde in 2015 zijn Master Sociologie aan de Universiteit Gent. In oktober 2021 trad hij in dienst bij TOR als onderzoeker verbonden aan het Jeugdonderzoeksplatform (JOP). Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses omvatten vrijwillig engagement van jongeren en de sociologische studie van welzijn.

Bram Spruyt
bram.spruyt@vub.be
Onderzoekslijn Jeugdcriminologie en Jeugdrecht
(LINC – Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven)

De Onderzoekslijn Jeugdcriminologie en Jeugdrecht (OLj) is één van de onderzoekslijnen binnen het Leuvens Instituut voor Criminologie aan de faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen van de KU Leuven. OLj is actief op het brede terrein van de jeugdcriminologie en het jeugdrecht, en de interactie tussen beide. Het jeugdcriminologische luik betreft het fenomeen van en de verklaringen voor jeugddelinquentie en slachtofferschap van jongeren, en de preventie en aanpak daarvan. Het jeugdrecht betreft de positie van kinderen en jongeren in alle rechtstakken, maar met de focus op het ‘protectionele’ jeugdrecht (jeugdhulp en jeugddelinquentie) en op kinderrechten.
Vanuit OLj ligt de focus van het JOP-onderzoek vooral op de thema’s welbevinden en dader- en slachtofferschap.
Binnen de vakgroep ligt de focus van het JOP-onderzoek vooral op de studie van (het beleid ten aanzien van) jongeren in relatie tot de drie opvoedingsmilieus (gezin, school en vrije tijd) en de formele en informele steun.

Emma Hadermann
emma.hadermann@kuleuven.be
Emma Hadermann studeerde in 2018 af als master in de Criminologische wetenschappen aan de KU Leuven. Momenteel is ze als doctoraatsstudent op het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) verbonden aan de onderzoekslijn Jeugdcriminologie en Jeugdrecht aan het Leuvens Instituut voor Criminologie (KU Leuven). In haar doctoraatsonderzoek gaat ze dieper in op de behoeften van minderjarige slachtoffers van misdrijven en de manier waarop de diensten van slachtofferzorg in Vlaanderen de minderjarige slachtoffers ondersteunen bij het inlossen van hun behoeften. Het kinderrechtenperspectief staat centraal in dit onderzoek. Daarnaast werkte ze mee aan het onderzoeksproject “Vooronderzoek monitoring en evaluatie van het jeugddelinquentiedecreet” dat uiting van het Steunpunt Welzijn Volksgezondheid en Gezin en in januari 2022 gepubliceerd werd.

Eva Van Kelecom
eva.vankelecom@kuleuven.be
Eva Van Kelecom behaalde in 2019 haar Master in de criminologische wetenschappen (KU Leuven). Eva is doctoraatsstudent aan het Leuvens Instituut voor Criminologie (KU Leuven) en is vanuit haar positie binnen de onderzoekslijn Jeugdcriminologie en Jeugdrecht verbonden aan het Jeugdonderzoeksplatform. Haar doctoraatsonderzoek verkent hoe adolescenten en ouders omgaan met conflicten binnen de siblingrelatie, in het bijzonder wanneer broers en zussen emotioneel en/of fysiek geweld gebruiken als conflicthantering. Het onderzoekt gaat ook na hoe hulpverleningsdiensten en sociale en juridische instanties signalen van gewelddadige siblingrelaties detecteren en aanpakken. Daarnaast werkte Eva mee aan enkele onderzoeksprojecten die uitgingen van het Steunpunt Welzijn Volksgezondheid en Gezin (Vooronderzoek monitoring en evaluatie van het decreet jeugddelinquentierecht; Monitoring van o.a. recidive en desistance in jeugddelinquentietrajecten).

Stefaan Pleysier
stefaan.pleysier@kuleuven.be
Stefaan Pleysier is doctor in de criminologie en heeft een masterdiploma in de sociologie en ‘quantitative analysis in the social sciences’. Hij is hoogleraar aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen van de KU Leuven. Hij is sinds oktober 2016 directeur van het Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC), waar hij ook samen met Johan Put de Onderzoekslijn Jeugdcriminologie en Jeugdrecht coördineert. Hij doceert in de bachelor en master Criminologie de vakken in het domein van de jeugdcriminologie en de (kwantitatieve) onderzoeksmethoden. Zijn onderzoek focust vooral op het fenomeen en de aanpak van jeugddelinquentie en slachtofferschap van jongeren. Stefaan Pleysier was eerder een MacCormick Fellow aan de Edinburgh Law School van de University of Edinburgh, en ‘chercheur invité’ aan het Centre International de Criminologie Comparée (CICC) aan de Université de Montréal. Hij is ook samen met Ursula Kilkelly hoofdredacteur van het internationale tijdschrift Youth Justice (Sage).

Johan Put
johan.put@kuleuven.be
Johan Put is gewoon hoogleraar aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen van de KU Leuven, verbonden aan het Instituut voor Sociaal Recht (ISR) en het Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC), waar hij samen met Stefaan Pleysier de Onderzoekslijn Jeugdcriminologie en Jeugdrecht coördineert. Hij is verantwoordelijk voor onderwijs in het jeugdrecht en het sociaal- en welzijnsrecht, promotor van tal van doctoraal en projectonderzoek in deze domeinen, en betrokken in diverse interdisciplinaire en interuniversitaire onderzoeksprojecten (waaronder het Jeugdonderzoeksplatform en het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin). Hij is o.m. auteur van het Handboek Jeugdbeschermingsrecht, hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Jeugd en Kinderrechten, redactielid van Youth Justice en mede-oprichter en bestuurder van het (Vlaams) Kenniscentrum Kinderrechten vzw.