100x Jong in de Stad.
Auteurs
Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen, afdeling Jeugd (2013).

Abstract
Dit onderzoeksrapport is verschenen naar aanleiding van de conferentie ‘Jong in de Stad’ op 6 maart 2013. Jongeren (tussen 15 en 25 jaar) afkomstig uit steden werden bevraagd in interviews naar hun kijk op de stad, hun inzichten, en de problemen en opportuniteiten van de stad. Allereerst zijn er heel wat positieve aspecten: de stad is een plaats waar veel te doen is, waar je niet ver moet gaan, waar vrienden en familie zijn, en ook veel winkels. Er zijn echter ook negatieve aspecten: er zijn problemen bij het samenleven met een diversiteit aan mensen (van verschillende achtergronden), onveiligheidsgevoelens, problemen met de werking van de politie, problemen van armoede en verloedering, met drukte, vuil en te weinig aanbod van initiatieven gericht op jongeren. Ten derde zijn mobiliteit, groen en ruimte belangrijke thema’s voor de jongeren. Het openbaar vervoer speelt een belangrijke rol in de stad, en kan zeker nog verbeteren, over de plaats van de auto zijn er tegenstrijdige argumenten, en qua fietsbeleid blijven de jongeren op hun honger zitten. Veel jongeren willen ook meer groen in de stad. Jongeren hangen graag rond in het groen, net zoals in het centrum en bij pleintjes met verschillende cafés. Ten vierde haalden de jongeren de thema’s van wonen en werken ook aan. Vele jongeren hebben nog steeds een ‘huisje-boompje-tuintje’-droom, en vooral de kwetsbare jongeren focussen op basisbehoeften zoals een degelijk huis en een vaste job, terwijl andere jongeren meer dromen van reizen, een sabbatjaar, meerdere studies,…. Hoge huur- en koopprijzen werden aangehaald als een grote moeilijkheid, die het moeilijk tot onmogelijk maken om in de stad te blijven en jongeren vragen zich ook af of ze wel werk zullen vinden, of de job hen zal kunnen boeien, en of ze er voldoende mee zullen verdienen. Veel jongeren klagen dat ze enkel interims kunnen krijgen.
Referentie
Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen, afdeling Jeugd (2013). 100x Jong in de Stad. Mechelen: Agentschap SociaalCultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen.
Taal
Nederlands
Publicatievorm
Onderzoeksrapport
Wettelijk depotnummer
D/2013/3241/017
Trefwoorden
Interculturaliteit, onveiligheidsgevoelens, politie en justitie, mobiliteitsbeleving, verkeersonveiligheid, vervoersmiddelen, participatie, politieke interesse, tolerantie, kansenongelijkheid, vrienden, vrijetijdsbesteding, buurttevredenheid, stedelijkheid, arbeidsethos