Activity Patterns of Children and Youth in Ghent, Belgium: A Research Note.

Auteurs

Witlox, F. & Tindemans, H. (2006).

 PDF-versie

Abstract

In dit tijdschriftartikel bespreekt men een onderzoek naar het mobiliteitsgedrag van kinderen en jongeren uit Gent (België). De onderzoeksvragen zijn:
– Wat zijn belangrijke patronen in de activiteiten van deze kinderen en jongeren?
– Wat zijn verschillen in reisafstanden voor bepaalde activiteiten?
– Wat zijn de sociaal-demografische en ruimtelijke factoren die het plaats-tijd gedrag van kinderen en jongeren determineren?

Het doel van dit onderzoek is het verkrijgen van meer inzicht in hoe kinderen zich vandaag bewegen doorheen een stadsomgeving.

In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een survey, uitgevoerd in 2000. De steekproef omvat 1226 kinderen en jongeren, met een leeftijd tussen 6 en 25 jaar. 25% van deze kinderen woont in het stadscenter, 50 % in de voorstad en 25% woont aan de stedelijke rand. Elk lid van de steekproef werd gevraagd om een reisdagboek in te vullen voor twee opeenvolgende dagen. De dataset omvat naast informatie over de dagreis (het soort van activiteit, het gebruikte transport, de afstand en de duur), sociaal demografische informatie over de kinderen en hun gezinnen (zoals leeftijd, inkomen, gezinstype en gender).

De bevindingen tonen aan dat leeftijd de beste voorspeller is van verschillen in het activiteitsgedrag, hoewel de toename van activiteitsruimte naargelang de leeftijd hoofdzakelijk te wijten is aan veranderingen in de afstand van en naar de school (of het werk). De belangrijkste verklaring voor verschillen in activiteitspatronen is de transitie van de lagere school naar de middelbare school en de transitie van school naar werk. De meeste buitenschoolse activiteitslocaties worden bereikt via de auto, onafhankelijk van de leeftijd van het kind. De vrijetijdsactiviteiten van jongere kinderen bevinden zich doorgaans op een verdere afstand van de woonplaats. Daarnaast stelde de studie gendergerelateerde verschillen vast in het soort vervoersmiddel dat gebruikt wordt door secundaire schoolkinderen: jongens maken dubbel zo vaak gebruik van de fiets dan meisjes. Afstanden naar school zijn ook groter voor jongens dan voor meisjes. Daarnaast maken kinderen van lagere inkomensgezinnen minder vaak gebruik van de auto dan hun rijkere leeftijdsgenoten en kinderen die leven in gezinnen met geen auto leggen kortere afstanden af voor hun activiteiten. Tot slot, resulteert leven in een meer landelijke omgeving in het afleggen van langere reisafstanden en dit zorgt er op zijn beurt voor dat deze kinderen meer afhankelijk zijn van de auto.

This paper examines the mobility behavior of children and youth in the Ghent region of Belgium to identify: (i) major patterns in their activities; (ii) differences in travel distances for selected activities; and (iii) socio-demographic and spatial factors that determine their spacetime behavior. The data come from a two-day consecutive travel behavior survey in 2000 of about 1,200 children and youth, aged between 6 and 25, living with their parents. The findings show that age best predicts differences in activity behavior, but gender, family income and the type of neighborhood are also important.

Referentie

Witlox, F. & Tindemans, H. (2006). Activity Patterns of Children and Youth in Ghent, Belgium: A Research Note. Children, Youth and Environments, 16(1), 133-150.

Taal

Engels

Publicatievorm

Tijdschriftartikel