Begaafde Jongeren, Moeilijke Gevallen? Eerste Resultaten Van De TALENT-studie.

Auteurs

Lavrijsen, J. & Verschueren, K. (2019).

 PDF-versie

Abstract

Uit de TALENT-studie, een onderzoek bij 3.400 jongeren, blijkt dat cognitief begaafde leerlingen in ons onderwijs niet altijd voldoende uitgedaagd worden en daardoor soms hun motivatie verliezen. Daartegenover staat dat cognitieve begaafdheid, in weerwil van populaire veronderstellingen, geen risicofactor is voor psychische problemen of probleemgedrag. Jongeren met een formele diagnose ‘hoogbegaafd’ vertonen gemiddeld wel meer probleemgedrag dan andere jongeren; deze groep is dus niet representatief voor begaafde jongeren in het algemeen.

De TALENT-studie werd opgestart in het schooljaar 2017-2018 en onderzocht 3.400 jongeren uit 27 scholen die dat schooljaar aan het eerste jaar secundair onderwijs begonnen (A-stroom). We volgden deze jongeren doorheen de eerste graad van het secundair onderwijs, waarbij op vier meetmomenten het academisch, motivationeel en sociaal-emotioneel functioneren in kaart werd gebracht. Naast de jongeren zelf werden ook hun ouders en leerkrachten bevraagd. In dit artikel worden de bevindingen uit het eerste meetmoment (oktober-november 2017) besproken. De resultaten geven dus een beeld van het functioneren van de leerlingen bij de start van het secundair onderwijs.

Referentie

Lavrijsen, J. & Verschueren, K. (2019). Begaafde Jongeren, Moeilijke Gevallen? Eerste Resultaten Van De TALENT-studie. Caleidoscoop, 31(4), pp. 26-33.

Taal

Nederlands

 

Publicatievorm

Tijdschriftartikel