Changes in retail food environments around schools over 12 years and associations with overweight and obesity among children and adolescents in Flanders, Belgium.

Auteurs

Smets, V., & Vandevijvere, S. (2022)

 PDF-versie

Abstract

Background: Children are susceptible to the food environment. This research assessed changes in retail food environments near schools in Flanders between 2008 and 2020 and associations with children’s and adolescents’ weight status.
Methods: The food environment within a 500 m and 1000 m road network distance to all primary and secondary schools was mapped using spatial indicators. The commercial Locatus database, including addresses of all food retailers in Flanders, was used to calculate the density of diferent types of food retailers near the school perimeter, the percentage of schools with at least one food retailer of a certain type near the school perimeter and the shortest distance from the school entrance to the nearest food retailer of a certain type. A generalized linear model was used to explore associations between these indicators and the percentage of children and adolescents with overweight at the school level.
Results: Food environments near schools in Flanders were found to be unhealthy in 2020, with a signifcant increase in fast food restaurants and convenience stores between 2008 and 2020. The density of fast food restaurants within a 1000 m walking distance from primary and secondary schools increased from 5.3±0.3 to 6.3±0.4 and from 10.2±0.7 to 12.7±0.9 respectively between 2008 and 2020, while the density of convenience stores increased from 3.2±0.3 to 3.8±0.4 and from 6.2±0.6 to 7.6±0.8 respectively. Food environments near schools with a higher proportion of children from a poor socioeconomic background were found unhealthier, regardless of the urbanization level. A signifcant positive association was found between the density of fast food restaurants as well as the density of convenience stores around primary schools and the percentage of children aged < 6 years and 6–12 years with overweight. A positive, not significant association was found between the density of fast food restaurants as well as the density of convenience stores around secondary schools and the percentage of adolescents, aged 13–14 and 15–18 years with overweight.
Conclusion: Food environments around schools in Flanders became unhealthier over time and were associated with children’s weight status.

Achtergrond: Kinderen zijn gevoelig voor de voedselomgeving. Dit onderzoek beoordeelde de veranderingen in de voedselomgeving in de buurt van scholen in Vlaanderen tussen 2008 en 2020 en de associaties met de gewichtsstatus van kinderen en adolescenten.
Methoden: De voedselomgeving binnen een afstand van 500 m en 1000 m van alle basisscholen en middelbare scholen werd in kaart gebracht met behulp van ruimtelijke indicatoren. De commerciële databank Locatus, met adressen van alle voedselhandelaars in Vlaanderen, werd gebruikt om de dichtheid van verschillende types voedselhandelaars in de buurt van de schoolomtrek, het percentage scholen met minstens één voedselhandelaar van een bepaald type in de buurt van de schoolomtrek en de kortste afstand van de ingang van de school tot de dichtstbijzijnde voedselhandelaar van een bepaald type te berekenen. Een gegeneraliseerd lineair model werd gebruikt om verbanden te onderzoeken tussen deze indicatoren en het percentage kinderen en adolescenten met overgewicht op schoolniveau.
Resultaten: Voedselomgevingen in de buurt van scholen in Vlaanderen bleken ongezond te zijn in 2020, met een significante toename van fastfoodrestaurants en buurtwinkels tussen 2008 en 2020. De dichtheid van fastfoodrestaurants binnen een loopafstand van 1000 m van basisscholen en middelbare scholen nam tussen 2008 en 2020 toe van respectievelijk 5,3 ±0,3 tot 6,3 ±0,4 en van 10,2 ±0,7 tot 12,7 ±0,9, terwijl de dichtheid van buurtwinkels toenam van respectievelijk 3,2 ±0,3 tot 3,8 ±0,4 en van 6,2 ±0,6 tot 7,6 ±0,8. Voedselomgevingen in de buurt van scholen met een hoger percentage kinderen met een arme sociaaleconomische achtergrond bleken ongezonder, ongeacht het urbanisatieniveau. Er werd een significant positief verband gevonden tussen de dichtheid van fastfoodrestaurants en buurtwinkels rond basisscholen en het percentage kinderen jonger dan 6 jaar en 6-12 jaar met overgewicht. Er werd een positief, niet significant verband gevonden tussen de dichtheid van fastfoodrestaurants en de dichtheid van buurtwinkels rond middelbare scholen en het percentage adolescenten van 13-14 en 15-18 jaar met overgewicht.
Conclusie: Voedselomgevingen rond scholen in Vlaanderen werden ongezonder in de loop van de tijd en werden geassocieerd met de gewichtsstatus van kinderen.

Referentie

Smets, V., & Vandevijvere, S. (2022). Changes in retail food environments around schools over 12 years and associations with overweight and obesity among children and adolescents in Flanders, Belgium. BMC Public Health, 22(1), 1570

Taal

Engels

 

Publicatievorm

Tijdschriftartikel

ISBN – DOI

https://doi.org/10.1186/s12889-022-13970-8

Trefwoorden

Voedselomgevingen; Obesitas; Buurtwinkels; Fastfoodrestaurants; Kinderen; Scholen; België