Communicatie, opvoeding en zelfwaardering. Invloed van perceptie van communicatie- en opvoedingskenmerken in het gezin op de zelfwaardering van kinderen en jongeren.
Auteurs
De Rycke, L. & Van den Bergh, B. (2003).

Abstract
In het boek “Tienertijd” staan de eigenbeleving van de tien- tot achtienjarigen, de wijze waarop ze via communicatie en opvoeding de omgang met belangrijke anderen thuis en op school ervaren, hun welzijn en hun actieve interactie met diverse structurerende contexten centraal. Meer specifiek gaat men in hoofdstuk zeven de rechtstreekse invloed na van structurele kenmerken -geslacht en leeftijd van de kinderen, opleidingsniveau van de ouders en gezinstype- op de perceptie van communicatie- en opvoedingskenmerken en op zelfwaardering. Na een schets van relevante literatuur wordt nagegaan wat de impact is van de communicatie met de ouders en de mate van acceptatie, supervisie, controle en autonomieverlening door de ouders, op de zelfwaardering van kinderen en jongeren. De onderzoekers gaan eveneens na of de communicatie- en opvoedingskenmerken en zelfwaardering beïnvloed worden door gezins- en sociaal- economische contextvariabelen.
Referentie
De Rycke, L. & Van den Bergh, B. (2003). Communicatie, opvoeding en zelfwaardering. Invloed van perceptie van communicatie- en opvoedingskenmerken in het gezin op de zelfwaardering van kinderen en jongeren. In B. Van den Bergh, L. Ackaert & L. De Rycke (Eds.). Tienertijd. Communicatie, opvoeding en welzijn in context: 10- tot 18-jarigen, ouders en leerkrachten bevraagd (pp.167-197). Antwerpen/Apeldoorn: Garant.
Taal
Nederlands
Publicatievorm
Boek
ISBN-ISSN
90-441-1359-3
Trefwoorden
Opvoeding, gezinsfunctioneren