Cyberpesten bij jongeren : maken ouders een verschil?

Auteurs

Symons, K., Ponnet, K., Walrave, M., & Heirman, W. (2018).

 PDF-versie

Abstract

Inleiding Deze studie onderzoekt het voorkomen van cyberpesten bij Vlaamse jongeren en de link met internetgebruik en uiteenlopende internet-opvoedingspraktijken die ouders toepassen.

Methode Data werden verzameld op het gezinsniveau (N = 357 gezinnen) waarbij zowel een jongere tussen 13 en 18 jaar (M = 15,73 jaar) als de moeder en de vader een vragenlijst invulden (N = 1.071 individuen).

Resultaten Meisjes worden vaker het slachtoffer van cyberpesten dan jongens, en online risicogedrag hangt samen met cyberpesten. Het opleggen van regels, monitoring en supervisie zijn niet gerelateerd aan cyberpesten, maar het onderhouden van een open ouder-kindcommunicatie rond internetgebruik gaat samen met minder online pestgedrag.

Conclusie Het is belangrijk dat er wordt ingezet op online vaardigheden. Ouders kunnen ondersteund worden bij de vraag hoe ze de communicatie rond internetgebruik met hun kind kunnen stimuleren.

Referentie

Symons, K., Ponnet, K., Walrave, M., & Heirman, W. (2018). Cyberpesten bij jongeren : maken ouders een verschil? Kind en Adolescent, 39(1), 22–40.

Taal

Nederlands

 

Publicatievorm

Tijdschriftartikel

ISBN – DOI

10.1007/s12453-017-0163-6

Trefwoord(en)

Cyberpesten, ouderlijke mediatie, internetopvoeding, online risicogedrag