De slow motion intrede op de arbeidsmarkt. Het systeem leren en werken door de ogen van jongeren.

Auteurs

Van Droogenbroeck, F., De Boeck, A., De Coninck, E. (2013).

 PDF-versie

Abstract

Dit onderzoek tracht door middel van een exploratief kwalitatief onderzoek een beter beeld te krijgen over de ervaringen van jongeren met deze slow motion intrede. Het richt zich meer specifiek op de volgende drie aspecten: de intrede, de beleving van het systeem leren en werken (de school, de werkplek, en de relatie tussen beiden) en tot slot het toekomstperspectief. Er werden 47 jongeren uit het systeem leren en werken bevraagd door middel van semi gestructureerde interviews. De conclusies die voortvloeien uit de bevraging zijn gevarieerd, naargelang het traject van de jongere. Bevindingen zijn onder andere dat de meeste jongeren een negatief gekleurde schoolloopbaan en een lagere sociaaleconomische afkomst hebben, maar dat er desalniettemin veel diversiteit bestaat wanneer men kijkt naar de brede context. Ook worden de alternatieve trajecten (POT, voor- en brugtraject) in het systeem leren en werken verschillend ervaren door de jongeren. Wel schatten de jongeren hun kansen op de arbeidsmarkt hoog in.

Referentie

Van Droogenbroeck, F., De Boeck, A., De Coninck, E. (2013). De slow motion intrede op de arbeidsmarkt. Onuitgegeven onderzoeksrapport, K.U.Leuven, Faculteit Rechtsgeleerdheid, Leuvens instituut voor criminologie, Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Economische, Sociale en Politieke Wetenschappen, vakgroep Sociologie, Ugent, Faculteit Psychologische en Pedagogische Wetenschappen, vakgroep Sociale Agogiek.

Taal

Nederlands

Publicatievorm

Onderzoeksrapport

Trefwoorden

Arbeidsmarkttransitie, deeltijds onderwijs, secundair onderwijs, schoolloopbanen, schoolwelbevinden, studieprestatie, ondersteuning, arbeidsloopbaan, jobperceptie, opleidings- en tewerkstellingsinitiatieven