From ethnic boundaries to ethnic penalties: urban economies and the Turkish second generation.

Auteurs

Phalet, K. & Heath, A. (2010)

 PDF-versie

Abstract

Doelstelling: Vanuit het perspectief van gesegmenteerde assimilatie in de Verenigde Staten onderzoeken de auteurs of er bij de kinderen van immigranten in Europa sprake is van sociaaleconomische inclusie (“assimilatie”) of exclusie (“segmentatie”). Meer specifiek focust dit onderzoek zich op Turkse jongeren van de tweede generatie in België. Daarbij zijn de auteurs geïnteresseerd in welke mate de stedelijke context een rol speelt bij de integratieprocessen van deze doelgroep.

Methode: De auteurs maken gebruik van geanonimiseerde gegevens verzameld via de Belgische Census 1991. De Belgische Census uit 1991 was de laatste census die de auteurs in staat stelt jongeren van de tweede generatie te identificeren. Volgende onderzoeksstrategie werd gehanteerd. Ten eerste onderzocht men de mogelijke rol van etniciteit op onderwijsprestaties: In welke mate verschilt het onderwijsniveau van Turkse jongeren van de tweede generatie met die van autochtone jongeren? Eenzelfde analyse werd vervolgens toegepast op indicatoren voor het succes op de arbeidsmarkt: In welke mate beschikken Turkse jongeren van de tweede generatie over een job? Welke type job is dit? Hoeveel zijn er zelfstandige? Om zicht te krijgen op de mogelijke rol van de stedelijke context vergelijken de auteurs resultaten tussen Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Brengen Turkse jongeren in een metropolische omgeving als Brussel het er beter of slechter van af?

Resultaten/Conclusie: De auteurs stellen dat over het algemeen Turkse jongeren van de tweede generatie zich onderaan de etnische hiërarchie bevinden. Echter, binnen deze groep blijken Turkse jongeren uit Brussel het beter te doen dan Turkse jongeren uit Vlaanderen of Wallonië. De Turkse jongeren uit Brussel beschikken vaker over betaald werk, zijn vaker zelfstandige en beschikken vaker over meer geprivilegieerde jobs. Deze bevindingen stroken volgens de auteurs niet met de algemeen gangbare opvattingen waarin postindustriële www.jeugdonderzoeksplatform.be 2 stedelijke economieën vooral als een valkuil gezien worden voor de integratie van de kinderen van immigranten.

Referentie

Phalet, K. & Heath, A. (2010) From ethnic boundaries to ethnic penalties: urban economies and the Turkish second generation. American Behavioral Scientist, 53(12), 1824-1850.

Taal

Engels

 

Publicatievorm

Artikel in wetenschappelijk tijdschrift

ISBN – ISSN DOI

10.1177/0002764210368099

Trefwoorden

Interculturaliteit, Diversiteit