Lager geschoold, lagere verwachtingen? Loopbaanverwachtingen en -attitudes van jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs.

Auteurs

Dewilde, T., & De Vos, A. (2007). 

 PDF-versie

Abstract

Een meerderheid van de Vlaamse scholieren zit in het technisch en beroepsonderwijs. Nochtans focust heel wat onderzoek op arbeidsbeleving bij hooggeschoolde jongeren. Uitzendbureau Startpeople ging samen met Vlerick Leuven Gent Management School op zoek naar de arbeidverwachtingen en -attitudes van jongeren uit het vakspecifieke secundair onderwijs. Uit onze bevraging komt een positief beeld van de grote groep studenten uit het technisch en beroepsonderwijs naar voren. Het is duidelijk een groep die ondanks een zwakkere positie op de arbeidsmarkt niet bij de pakken blijft zitten en voldoende ambitie aan de dag legt. Deze cijfers ontkrachten ook de idee dat met een lager opleidingsniveau ook de arbeidsmotivatie en noodzakelijke arbeidsattitudes lager zouden liggen. Toch moeten we ook hier de cijfers enigszins relativeren. Ze geven immers slechts een algemeen beeld van de doorsnee laatstejaarsstudent uit het technisch en beroepsonderwijs en weerspiegelen derhalve niet de hele werkelijkheid.

Referentie

Dewilde, T., & De Vos, A. (2007). Lager geschoold, lagere verwachtingen? Loopbaanverwachtingen en -attitudes van jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs. Over.Werk. Tijdschrift van het Steunpunt WSE, 17(2), 124-128

Taal

Nederlands

 

Publicatievorm

Tijdschriftartikel

Trefwoorden

Loopbaanverwachtingen, loopbaanattitudes