Panorama de la vie étudiante à Bruxelles. Pratiques urbaines et rapport à la ville, Résultats intermédiaires

Auteurs

ADT ATO (2014). 

 PDF-versie

Abstract

Om tot een goed stadsbeleid te komen, aangepast aan de noden van studenten, wilden de auteurs inzicht krijgen in hun leefomstandigheden, dagelijks leven en verwachtingen. Het doel van deze studie is om de bezigheden van studenten te monitoren om zo een beeld te krijgen van het studentenleven in Brussel. Er zijn bij benadering 80.000 studenten in Brussel in het hoger onderwijs. Bijna 10% van deze groep nam deel aan de survey (gemiddelde leeftijd: 22 jaar oud). Ten eerste beschrijft het rapport de leefsituatie van de studenten. 40% leeft nog bij zijn/haar ouder(s), en 35% van deze groep woont nog thuis wegens financiële redenen. Ongeveer een derde van de jongeren die zelfstandig wonen, delen een appartement of woonst met anderen. Ongeveer 20% woont in een gebouw gelinkt aan de universiteit, meer dan 15% woont in een studentenflat, bijna 10% woont zelfstandig in een appartement of huis, en 20% woont met een familielid, partner, of huurt een private kamer. Ongeveer 36% van de studenten die zelfstandig wonen, geven aan dat ze moeilijkheden hadden om een woonplaats te vinden. De meeste studenten zijn tevreden met hun leefomstandigheden (85%), de prijskwaliteitsverhouding (70%) en de relatie met de huisbaas (65%). Wanneer ze toch aangeven problemen te hebben, gaat het vooral over de geluids- of warmte-isolatie, of de internetverbinding. De meeste studenten betalen tussen de 300-400 euro per maand. Ten tweede onderzochten de auteurs het stadsleven van studenten. 90% van de participanten waren tevreden met de stadsbuurt waarin ze leefden. De elementen die ze belangrijk vinden zijn kalmte, winkels en diensten vlakbij, openbaar vervoer, entertainment en veiligheid. Studenten die zelfstandig wonen hebben een groter maandelijks budget (600-700 euro) dan studenten die nog bij hun ouder(s) wonen (150-300 euro). Studenten dragen bij tot het culturele leven in Brussel door deel te nemen aan een culturele of feestelijke evenementen. Ongeveer 30% is lid van een sportclub, eenzelfde percentage is geëngageerd in de universiteit zelf, 20% is geëngageerd in een jeugdorganisatie,… Tenslotte hebben de auteurs het over de betaalde arbeid van studenten. Ongeveer 35% heeft een betaalde job naast de studies.

Referentie

ADT ATO (2014). Panorama de la vie étudiante à Bruxelles. Pratiques urbaines et rapport à la ville, Résultats intermédiaires. Bruxelles: ADT ATO.

Taal

Frans

 

Publicatievorm

Onderzoeksrapport

Trefwoorden

Algemene cijfers, hoger onderwijs, participatie, cultuur, vrijetijdsbesteding, buurttevredenheid, stedelijkheid, woontevredenheid, inkomen, studentenarbeid