Sensitivity to reward and adolescents’ unhealthy snacking and drinking behavior: the role of hedonic eating styles and availability.

Auteurs

De Cock, N., Van Lippevelde, W., Goossens, L., De Clercq, B., Vangeel, J. Lachat, C. … & Van Camp, J. (2016).

 PDF-versie

Abstract

Alhoewel vorig onderzoek een positieve relatie heeft gevonden tussen beloningsgevoeligheid en het ongezond eet- en drinkgedrag van jongeren, blijven de mechanismen waarmee deze relatie kan verklaard worden nog te onderzoeken. De huidige studie wil daarom onderzoeken of de relatie tussen beloningsgevoeligheid en ongezond snacken en/of de consumptie van gesuikerde drank gemedieerd wordt door extern en/of emotioneel eten en of deze mediatie gemodereerd wordt door de beschikbaarheid thuis en op school. Er werd cross-sectionele data verzameld betreffende snacken, de beschikbaarheid van snacks thuis en op school, beloningsgevoeligheid en extern en emotioneel eten bij Vlaamse adolescenten (n = 1104, gemiddelde leeftijd = 14.7 ± 0.8 jaar, 51% jongens, 18.0% overgewicht) in 20 scholen verspreid over Vlaanderen. Gemodereerde mediatie analyses werden uitgevoerd aan de hand van generalized structural equation modeling in drie stappen: (1) de directe associatie tussen beloningsgevoeligheid en ongezond snacken of de consumptie van gesuikerde drank, (2) mediatie van of extern of emotioneel eten en (3) de interactie van de beschikbaarheid thuis en op school en emotioneel of extern eetgedrag. Er werd een partiële mediatie gevonden voor extern eetgedrag (a*b=0.69, p<0.05) en emotioneel eetgedrag (a*b=0.92, p>0.01) in de relatie tussen beloningsgevoeligheid en ongezond snacken (stap 2). De relatie tussen beloningsgevoeligheid en de consumptie van gesuikerde drank werd niet gemedieerd door extern of emotioneel eetgedrag. Geen modererende effecten van beschikbaarheid thuis of op school werden gevonden (stap 3). Deze resultaten tonen aan dat de associatie tussen beloningsgevoeligheid en de consumptie van ongezonde snacks deels verklaarbaar is door extern en emotioneel eetgedrag in een populatie-gebaseerde sample van adolescenten, onafhankelijk van de beschikbaarheid van deze voeding thuis of op school.

Referentie

De Cock, N., Van Lippevelde, W., Goossens, L., De Clercq, B., Vangeel, J. Lachat, C. … & Van Camp, J. (2016). Sensitivity to reward and adolescents’ unhealthy snacking and drinking behavior: the role of hedonic eating styles and availability. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 13(17), DOI: 10.1186/s12966-016-0341-6

Taal

Engels

 

Publicatievorm

Tijdschriftartikel

Trefwoorden

Voeding